Шефът на Гранична полиция подаде оставка след тежката катастрофа в Бургаско

Захарин Пенов се оттеглил от поста по „морални причини”

Шефът на Гранична полиция Захарин Пенов е подал оставка заради тежката катастрофа в Бургаско в навечерието на Коледа, при която загина 34-годишният Асен Асенов. Служителят на МВР шофирал стар ЗИЛ, с който прибирал 14 свои колеги от българо-турската граница в района на село Горно Ябълково, където били командировани, за да пазят браздата. Возилото поднесло на пътя и се обърнало по таван в дере, залято с вода от проливните дъждове. Зилът паднал от 4-5 м височина. Асенов се оказал с главата надолу в кабината, пълна до половината с вода. Ударът бил толкова силен, че изхвърчал от нея и се озовал под смазващата тежест

на металната каросерия на камиона, затова никой не успял да му помогне. Ранените граничари са опитали да спасят шофьора, но не успели, съобщава Монитор.
Ден след случката директорът на Гранична полиция Захарин Пенов, под чието командване е бил и Асенов, си подал оставката. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков.
"Захарин Пенов в събота подаде оставка по морални причини - заради това, което се случи на границата, но изказвам висока оценка за работата му", заяви Вучков. Той обясни, че е мислил няколко дни, но вчера сутринта е решил да приеме оставката като благодари на Пенов за годините служба и добрата подготовка на страната за шенгенските технически изисквания. На шефския стол ще седне вероятно някой от заместниците на Пенов.