Гърция: Сертов дава ясни сигнали, че е жив и здрав

По време на престоя си в хотела ексшефът на ДАНС изглеждал спокоен

Петко Сертов умишлено дава ясни сигнали, че е жив и здрав, но не иска да се легитимира в полицейско управление. Това смятат гръцките власти, научи “24 часа”.
Според тамошното МВР Сертов е наясно, че го издирват и не се крие от тях. За пример дават регистрацията му в хотел “Нана” в атинския кв. “Лариса”.
Сертов бе платил там за престой от 20 до 22 декември. На рецепцията се представил с личната си карта и платил за нощувките в брой.
По време на престоя си в хотела ексшефът на ДАНС изглеждал спокоен, вечерял е в таверната на хотела и през цялото време бил сам.
Местните власти са го търсили на 22 декември, но според хора от хотела Сертов ги финтирал, като напуснал още на 21-и вечерта.
Именно за това полицията смята, че с регистрацията си ексшефът на ДАНС просто им е показал, че е жив и здрав. Какво обаче прави в Гърция, не е много ясно. Все повече обаче се налагала тезата, че пътуването е свързано с лични причини.
Гръцките власти няма да арестуват Сертов, ако го намерят. Причината за това е, че макар да се издирва от Интерпол, ексшефът на ДАНС се търси не с червена бюлетина, каквато е за извършилите престъпление, а с жълта, използвана за безследно изчезнали. В такъв случай Петко Сертов ще бъде отведен в някое районно управление. Там ще трябва да покаже личната си карта.
Тогава гръцките власти ще уведомят българските, че Сертов се е легитимирал, и ще го пуснат да си ходи по живо по здраво, а издирването ще бъде прекратено.
Освен причините за изчезването му остава мистерия и къде е колата, с която Сертов е влязъл в Гърция на 5 декември. Автомобилът “Опел Астра” не е бил засичан от гръцките власти. Според една от версиите - на БНТ, ексшефът на ДАНС я е оставил в гараж в гръцкия град Патра на 7-8 декември. Оттам хванал ферибота за Сан Марино, откъдето звъннал на сестрата на загиналия в катастрофа неотдавна Александър Сурталов, но тя шофирала и не вдигнала. По-късно телефонът му бил изключен. В Сан Марино той имал няколко срещи и после отново се върнал в Патра, откъдето хванал влак за Атина. Регистрацията му хотел “Нана” станала след това.
Вчера репортер на “24 часа” потърси съпругата на Сертов - Емилия, в семейното им жилище на ул. “Княз Борис I” в София. Портиерът на блока обясни, че сутринта жената излязла и го поздравила с усмивка. Предположи, че е отишла на работа. От фирмата “ТТА Декоме”, чийто собственик е Сертова, обясниха, че тя не се е появявала там.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза вчера, че до момента бившият шеф на ДАНС не се е свързал със служители в полицейско управление. Преди коледните празници МВР призова Сертов отиде в гръцката полиция и да си покаже личната си карта, за да бъде спряно издирването му.