Учени напиха птици, за да проверят как пеят

Ново изследване ще провери как алкохолът се отразява върху заучаването на нови песни

Учени от университета на Орегон почерпиха птици с алкохол, за да проверят дали той се отразява върху способността им да произвеждат звуци по същия начин както при хората, съобщи сайтът Ред орбит.
Вместо да отпуснат пиянски глас обаче петнистите сипки, получили сок с 6 процента алкохол, станали по-тихи. Опитите им да пропеят никак не били успешни, защото трудно произвеждали звуци.

Учените се опасявали, че птиците няма да изпият алкохолния сок доброволно, защото много животни имат подобна защитна реакция. Той обаче им харесал и те си пийнали от него с охота. След почерпката алкохолното съдържание в кръвта им било от 0,05 до 0,08 процента. Това не съответства на пиянство при хората, но било съвсем достатъчно да предизвика търсения ефект у сипките, защото птиците имат различен метаболизъм.

Почерпката направила сипките "по-зле организирани за производство на звуци", каза Кристофър Олсън от екипа. Това означава, че песните им станали по-тихи и малко заваляни. Екипът планира да провери и как алкохолът се отразява върху заучаването на нови песни при птиците, съобщава изданието, цитирано от БТА.
Сипките се използват често като модел за изследване на заучаването на звуци и комуникационни умения при хората.