Откриха 40 тела на пътници от изчезналия самолет

Новината бе потвърдена и от транспортното министерство на Индонезия

Спасителите откриха над 40 тела на загинали пасажери в катастрофата на самолета на „Еър Ейжа” в Яванско море, предаде Газета ру.
Самолетът Airbus A320-200 на авиокомпанията „Еър Ейжа” изпълнявше полет от Сурабая към Сингапур, когато, в сутринта на 28 декември, полетът изчезна от радарите.
Но борда му се намираха 162-ма души.

"Ние открихме отломки на издирвания самолет на Air Asia", е заявил на пресконференция шефът на Националната издирвателно-спасителна агенция Бамбанг Соелистио.
По-рано новината бе потвърдена и от представител на Министерството на транспорта на Индонезия Джоко Муржатмоджо.

"На този етап ние можем да потвърдим, че отломките са на самолета на Air Asia. Бяха намерени вратата на пасажерския салон и люк от багажното отделение в морето на 160 км югозападно от град Пангкалан-Бун", допълва индонезийският представител.
Последната комуникация на пилота на полет QZ8501 на AirAsia, който изчезна в неделя, бе разкрита от държавния навигационен оператор AirNav, информира bTV.
В 6:12 часа местно време капитанът поискал разрешение да поеме курс наляво, за да избегне буря, съобщава Sydney Morning Herald. Молбата му била одобрена и самолетът се отклонил с 11,2 км наляво.

След това капитанът поискал да увеличи височината на летене: „Разрешение за по-високо ниво?”. Ръководителят на полета отвърнал с въпрос – на какво ниво, на който пилотът отговорил – 11,6 км.