Откриха обновената Клиника по детска реанимация на "Пирогов"

Детското здравеопазване трябва да е приоритет, категорична е Йорданка Фандъкова

Изцяло обновената Клиника по детска реанимация с операционен блок в столичната болница "Пирогов" беше открита официално от директора  доц. Стоян Миланов и здравния министър Петър Москов, предаде БНР. Доц. Миланов благодари най-вече на персонала болницата и посочи, че ремонтът е струвал около 1 млн. лева собствени средства, а останалите пари са дошли от дарители, включително анонимни. Миланов се обърна към медиците в детската клиника в "Пирогов", като ги призова да продължават да се грижат за чуждите деца така, както биха искали да се погрижат други хора за тяхното собствено дете.

Ситуацията с детската заболеваемост и детската смъртност в България е трагична в сравнение със средноевропейските нива, каза  при откриването на клиниката министърът на здравеопазването Петър Москов. Ще бъде променено остойностяването на всяка клинична пътека в педиатрията, каза още министър Москов. По думите му детското здравеопазване у нас не е добре организирана структура.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъства на откриването в "Пирогов", съобщи, че в началото на следващата година предстои общинските АГ-болница "Св.София" и Четвърта многопрофилна болница за активно лечение да получат ново оборудване.