Какво похапват народите по света за Нова година

Целта на всички е една - храната да донесе щастие, късмет и благополучие през идната година

Традиционната кухня за Нова година е различна за всички краища по света. Много от ястията са свързани със суеверия идната година да донесе на хората много здраве, щастие и благоденствие.

Според някои храната във формата на кръг носи щастие, защото е символ на затворения кръг – краят му се свързва с началото, както старата с новата година. Някои от народите предпочитат именно такива храни – финландците похапват кръгъл плод, холандците понички, американците – боб, а гърците месят Василопита, в която слагат паричка. Филипинците за успех и благоденствие слагат седем различни кръгли плода.

Традиционни за Нова година в Бразилия се смятат супата от леща и ориз. За финансов късмет през годината консумирали нар, като поверието им твърди, че седем зърна от този плод са достатъчни за щастие през следващите 12 месеца. В този ден отбягват консумацията на пуйка и раци, защото смятат, че носят нещастие.

В Австралия за Нова година трябва да има печено прасе. То символизира благоденствие и среща. А за десерт предпочитат сладолед от мента във формата на четирилистна детелина.

В Германия основното ястие е киселото зеле. В новогодишната нощ трябва да има задължително и някакво пържено тесто, за предпочитане правят понички с пълнеж.

Испанската традиция в новогодишната нощ за късмет и щастие е да се похапват по 12 зърна грозде – по едно зърно за всеки месец.