Кръстосаното донорство става възможно и в България

Агенцията по трансплантация подготвя законодателни промени, с които догодина кръстосаното донорство да стане възможно и в България. Това е последната надежда за пациенти, които имат нужда от нов орган, но нямат съвместимост с роднини, съобщи bTV.
От 12 години седмицата на Николинка Кадикянова има само 4 дни, защото останалите 3 прекарва на хемодиализа.
Мамена е многократно – и от фондации, и от държавата. Като дете кандидатства за трансплантация в чужбина във Фонда за лечение на деца. В чакане на разрешение години наред, Николинка става пълнолетна и губи право на помощта.
„И ние от една надежда, която се беше надигнала не много високо, но на едно средно ниво, изведнъж се почувствахме 2 метра под земята”, коментира майката Тодорка.
Една от последните възможности е така нареченото кръстосано донорство.
При интервенцията двама пациенти си разменят органите на техни близки. Това е необходимо, защото трансплантациите от жив донор са разрешени само между роднини.
Майка и дъщеря са включени в листата на чакащите на болница в Турция. За да заминат, им трябват още 30 хиляди лева. „Ние сега вместо да се молим по-бързо да бъде трансплантирана, се молим по-бавно да ни намерят донор, за да съберем парите”, казва Тодорка.
Николинка мечтае да създаде семейство, като това, в което е израснала. Но докато е болна, това е невъзможно. „Не само двата бъбрека, а сърцето си бих дала за нея”, допълва майката ?.
„Искам да кажа на зрителите първо да са живи и здрави. И ако имат възможност, да помагат”, обръща се и Николинка. Можете да се свържете с Николинка Кадикянова във Facebook.