Проблеми с паркирането в Русе

През 2015-та година предстои пускането на подземния паркинг на Доходното здание

Проблеми с паркирането в центъра на Русе. След ремонта на централната улица “Александровска” платеният паркинг на площад “Хан Кубрат” беше заменен с пешеходна зона. Шофьорите обаче често нарушават правилата и паркират на площада. Общината вече е поръчала хидравлични колчета, с които да загради зоната, предаде БНТ.

Местата за паркиране на улиците близо до площад “Хан Кубрат” не са много. А откакто паркингът тук беше превърнат в пешеходна зона, хората трудно намират къде да спрат. Мажиде Рамисова работи в района и всеки ден ѝ се налага да търси къде да остави колата си.
“Ако дойда в 8 часа, паркирам веднага, след 8:30 места няма никакви. Имаме само няколко платени места, всичко останало се паркира в тази долна улица и нагоре, където се намерят места” – казва тя.

Във вечерните часове, заради заведенията в района, колите стават в пъти повече. И често шофьори си позволяват да паркират върху наскоро поставените с европейски средства плочки в пешеходната зона. Затова от Общината ще сложат хидравлични колчета. Те вече са купени и ще бъдат монтирани веднага след като снегът се стопи. А до тогава:
“Няма да позволим по тази прекрасна зона да се безобразничи. Паякът ще работи, ако ще и в 2 часа през нощта, но няма да има по тия площади хора, които да паркират и да трошат това, което е с парите на русенци направено”, заяви кметът на Община Русе Пламен Стоилов.

За да се реши проблемът с местата за паркиране в центъра на града, от началото на 2015-та година Общината започва работа по пускането в действие на подземния паркинг на Доходното здание, който е съвсем близо до площад “Хан Кубрат”. Там ще могат да се поберат над 50 автомобила.