На нова година трапезата остава до сутринта, баницата е след полунощ

Животът

31-12-2014, 18:09

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

800 парчета новогодишна баница раздадоха във Велики Преслав

Малко традиции в късметите за повече късмети

Има си някой традиции, когато става дума за късмети и новогодишната трапеза. Талоните с обещания са в баницата, а за нея също си има някои ритуали. Традицията повелява тя да е в средата на масата, мъжът в къщата да я завърти три пъти по посока на часовниковата стрелка - за късмет и плодородие. Всеки взима парчето, което е срещу него. Тази традиция се спазва в почти всяко българско семейство – не забравяйте, че баницата се разрязва след като е настъпила Новата година. 
Новогодишната трапеза включва най-различни неща – идеята е да има отрупана маса с всякакви вкусни неща, за да може цялата следваща година да ни върви по този начин – да има изобилие.
Задължителни съставки от българската новогодишна трапеза са свинско месо, пуешко месо, чесън, жито, мед, орехи, различни видове ядки, вино и шампанско, цитрусови плодове. Ястия, които обезателно трябва да присъстват са: баница с късмети, в някои райони дори е задължителна и питката с паричка, туршия, сушени мезета, торта или тиквеник.
В средата на трапезата трябва да се постави борова клонка, а хората, които празнуват, да бъдат облечени в празнични дрехи, по възможност нови. 

И за финал оставете масата до сутринта, когато пак ще празнувате.