Минусови температури в новогодишната нощ

Очаква се показанията на термометрите да паднат до минус 13 градуса

В новогодишната нощ времето над по-голямата част от страната ще остане предимно облачно. Преваляванията и в югоизточните райони ще спират, а над западните и северните райони облачността ще се разкъса. В Източна България ще продължи да духа умерен и силен северен вятър. Към полунощ преобладаващите температури ще бъдат между минус 13° и минус 8°, в София минус 12°- минус 13°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките (БАН).

През първия ден от новата година облачността над по-голямата част от страната ще намалее до предимно слънчево време, по-значителна ще се задържи над източните райони. Вятърът ще се ориентира от запад, северозапад и в по-голямата част от страната ще е слаб, а в Източна България ще отслабне до умерен - от север, северозапад. Студено, с минимални температури в Северна България минус 15°- минус 10°, в Южна минус 12°- минус 7°. Максимални в повечето места между минус 7° и минус 2°.Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието ще бъде ветровито, с разкъсана, често значителна облачност. Силният северен вятър постепенно ще отслабне до умерен. Максимални температури от минус 3° по северното до 0° по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето е 3-5 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е от изток-североизток, ще отслабне до умерен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра около минус 12°.

В петък вятърът ще отслабне и ще се ориентира от запад. Ще има променлива облачност, без валежи. Температурите ще се повишат и минималните ще са между минус 11° и минус 6°, а максималните между минус 3° и 2°. И в събота облачността ще е променлива, по-често значителна, но вероятността за валежи е малка. В

Дунавската равнина вятърът от запад временно ще се усили до умерен.

Температурите ще се повишат още малко. В неделя облачността ще се увеличи и на места, главно в западните и планинските райони ще превали слаб сняг. От северозапад ще прониква по-студен въздух и температурите ще се понижат слабо.