Патриарх Неофит: Да встъпим в 2015-а с твърда надежда на Божията помощ

Новините

01-01-2015, 03:24

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

На 1 януари, когато църквата ни чества св. Василий Велики, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи света божествена Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски",

съобщиха от Светия синод на БПЦ.
Начало на богослужението е 10:00 ч.
В Новогодишното си приветствие Патриарх Неофит казва: "Стоейки на границата на една отиваща си и на друга - настъпваща година, вярващият човек е задължен преди всичко да въздаде благодарност на този, когото свети цар и пророк Давид нарича дълготърпелив и многомилостив на този, който, действително, със своята любов и милост обема цялата вселена и насочва пътищата на всеки човек.
Ето и останалата част от новогодишното приветствие на Патриарх Неофит:
„За какво трябва да благодарим на Бога? Да благодарим за всичко, защото "чрез Него живеем, и се движим, и съществуваме". Да благодарим не само за онова, което, както ни се струва, е било добро за нас през изминалите дни, но и за скърбите и изпитанията, чрез които Господ ни е напомнял, че макар да живеем временно на земята, ние трябва непрестанно да се стремим към небесното ни отечество.
Изминалата 2014 г. ще запомним с няколко значими за Българската православна църква събития. Светият Синод прие в състава си нови членове, а на престорите на овдовялата Неврокопска и овакантената Русенска епархия бяха въздигнати нови епархийски митрополити. Взехме участие в синаксиса на предстоятелите на поместните православни църкви състоял се във Фенер, Истанбул. Състоя се Второто ни мирно посещение - в Руската православна църква.
Годината, белязана с разделение, противопоставяне и несигурност, не беше лека и спокойна. Мнозина бяха сполетени от скърби, несгоди и страдания. Но ние вярваме, че Господ е допуснал това, за да ни направи по-човечни, по-добри и по-отзивчиви към болките и скърбите на другите, за да можем по-добре да оценим скъпоценните дарове, с които Бог ни дарява и да се постараем да изправим своите пътища. Провидението ни е водело по пътя на живота с мъдрост и благост, макар и не винаги да сме осъзнавали това.

Милостивият Бог ни е дарувал благодат и всичко потребно за нашето земно добруване и за спасението ни. Той благославя нашите трудове и ги увенчава с успехи. Затова Свещеното Писание ни напомня: "Благославяйте Бога, прославяйте Го, признавайте величието Му и изповядвайте пред всички живеещи това, що Той направи за вас".

Ние трябва да се молим настъпващото време да бъде за нас време на Божието благословение и помощ в нашия живот. Светата Библия говори за един от най-великите старозаветни праведници - Енох, че бил праведен, понеже винаги ходел пред Бога. Да ходиш пред Бога значи да усещаш постоянно Неговата близост, да чувстваш Неговата любов, дълготърпение и всеопрощение. Вършим ли някакво дело -да го вършим пред Господа, да се опираме на Божествения закон, който е по-висш от всякакви човешки закони, да живеем в съответствие с него преобразявайки своя ум и сърце, да освещаваме живота си с взаимна любов, с грижовно и внимателно отношение един към друг.
Тогава ще се радваме на добруване, защото където е Бог, там има любов, мир, дълготърпение, милосърдие, там се проявяват най-добрите човешки качества. Приели Бога в своя живот, изпълнявайки Неговите заповеди и живеейки по Неговия закон, ние придобиваме дръзновение да започнем с надежда - и всяка нова година и всяко ново начинание.
Да встъпим в новата 2015 година с твърда надежда на Божията помощ. Ако възприемаме всичко в живота като от Божиите ръце, тогава предстоящата година ще бъде за нас щастлива и благословена.
Божията благодат и милост да бъдат с нас, с нашата страна и църква, и през настъпващата година. Амин".