Ако сте прекалили с яденето, минете на разтоварващ режим!

Животът

02-01-2015, 08:00

Снимка:

http://desilifestyle.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Консумирайте повече зеленчуци, овкусявайте ги със зехтин

Ако по празниците сте прекалили с яденето, може да се помисли през следващите дни за разтоварителен режим. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Валя Радева – инструктор по хранене в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в Регионална здравна инспекция – Смолян. Трябва да се консумират повече зеленчуци. Да се правят салати, които да се овкусяват със зехтин, до 30 милиграма на ден, защото салата без никаква мазнина само ще засили глада. Експертът заяви, че при повечето хора апетитът се увеличава вечер, затова трябва да се хапва нещо между 15.00 и 18.00 часа, което спасява от вечерно преяждане.                                                                                                                                                     

 Трябва да се яде с почивки. „След като се похапне нещо да следва почивка, за да може стомахът да има време да справи с работата си”, каза Радева и допълни, че е хубаво да се състави режим на хранене и да се запише. Да се следва този график, включващ кога човек закусва, в колко часа обядва и по кое време вечеря и да не се пропуска хранене. „Старайте се да не държите вкъщи апетитни и пагубни за килограмите неща. Много често се случва човек да преяде без да го забележи докато гледа телевизия или води интересен разговор. Не трябва да се изпуска моментът, когато сме погълнали достатъчно калории и трябва да се каже стига”, каза Радева.                                              

 Експертът обясни, че трябва да се храним бавно, защото колкото по-бавно се храним, толкова по-бързо настъпва моментът на засищане. Храната погълната набързо не засища и тогава възниква желанието процесът да бъде повторен. „Не бъркайте жаждата с глада. Ако ви се отвори апетит в неподходящо време, преди да изядете нещо изпийте чаша вода и може желанието да се подъвчи нещо да изчезне”, каза още Валя Радева.