Търсят се смели мъже за спасяването на Богоявленския кръст

Мисия Бургас

02-01-2015, 14:51

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

По традиция бургаски смелчаци ще се хвърлят за Светия кръст в ледените води на Черно море на Йордановден, 6-и януари. Самият ритуал по Спасяване на Светия Кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
Празничната програма на Богоявление ще започне в 8:30 часа със света литургия в храм "Света Богородица", съобщават от администрацията. Следва ритуал по освещаване на бойните знамена и молебен за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас. Това ще се случи на площад "Атанас Сиреков" от 10.30 часа.

В 10:45 часа ще стартира литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута пл. "Атанас Сиреков" - ул. "Алеко Богориди" - Приморски парк -Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11:15 часа. Празничната програма ще завърши с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, по повод 167 години от рождението на Христо Ботев. Честването ще се проведе пред бюст - паметника на революционера в Приморски парк от 11:30 часа.

И тази година за куражлиите, желаещи да вземат участие в надпреварата с ниски температурни градуси, ще бъдат осигурени топъл чай и хавлиени кърпи с герба на Община Бургас. Всичко желаещи трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва в самия ден от 09:30 до 10:45 часа на Мостика само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която всеки поема отговорност за здравословното си състояние.