Времето се затопля, живакът стига до 8°

Животът

02-01-2015, 18:00

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

През следващото денонощие времето ще се затопли. Облачността ще е променлива, по-често значителна, но вероятността за валежи е малка. Вятърът от запад още през нощта чувствително ще се усили, и през деня ще бъде умерен до силен. Максимални температури между 3° и 8°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), съобщи „Фокус”.

Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното. По Черноморието ще духа умерен, на моменти и силен западен вятър. Облачността ще е променлива, възможно е по северния участък за кратко и да превали слаб дъжд.

Максималните температури ще са 4°-6°. Вълнението ще е 2-3 бала. Температурата на морската вода е около 4°-5°.По билните части на планините ще духа силен и бурен северозападен вятър, с тенденция на отслабване едва след обяд. Облачността ще е по-често значителна , особено по северните склонове, но ще остане почти без валежи. възможно е тук-таме да прехвърчи сняг. Дневни температури на 1200 м.н.в около минус 2°, на 2000 м - около минус 5°.

В неделя времето ще остане динамично, променливо. Ще бъде предимно облачно и на места от запад на изток ще превали дъжд, който бързо ще премине в сняг. Възможни са поледици. Ще духа силен северозападен вятър и с него ще започне да нахлува студен въздух. Минималните температури ще бъдат между минус 6° и минус 1°, а максималните – между 3° и 8°. През дни от следващата седмица от север ще продължи да нахлува студен въздух и температурите чувствително ще се понижат.

В понеделник по-значителна ще е облачността над западната половина от страната, където на места ще превали слаб сняг. Ще остане ветровито, вече и студено.

Във вторник след временно отслабване, вятърът ще се ориентира от североизток и отново ще се усили. Ще преобладава облачно време и на много места ще превалява слаб сняг.