Небето радва с падащи звезди тази вечер

Метеорният поток "Квадрантиди" ще бъде видим до 5-ти януари

По около 40 падащи звезди на час ще можем да наблюдаваме тази вечер. Първият метеорен поток за годината, "Квадрантидите", ще бъде видим до 5-ти януари, но пикът им ще е на 3-ти вечерта и в ранните часове на 4-ти.

Заради пълнолунието на 5-ти януари обаче е възможно изсветленото небе да скрие част от атрактивните метеори. Това каза по Радио Стара Загора Юлия Върбанова, директор на Народната астрономическа обсерватория в Ямбол. Тя напомни още, че на 4-ти януари пък Земята ще бъде най-близо до Слънцето.

Сред спектаклите, които ни готви звездното небе през новата година, са и няколко пълни слънчеви затъмнения, като от България ще може да се наблюдава добре явлението през септември.

2014-а е била добра година за астрономията и космическите изследвания. Освен първото кацане на комета осъществено от апарата Розета през годината са били открити много екзопланети. Ямболската обсерватория пък може да се похвали с ремонтирана със средства от общината сграда и с нова наблюдателна площадка, апаратура и телескоп.