От 1 януари болничните се издават по нов ред

Важат само бланките с унукален номер, подадени по електронен път

От началото на тази година болничните листове вече се издават по нов ред, а данните от тях ще бъдат подавани към Националния осигурителен институт единствено от лекарите, зъболекарите или лечебните заведения само по електронен път.

Причината за промяната е това, че от 1 януари 2015 г. заработи електронният регистър на болничните листове. Издадените след 31 декември болнични на хартиени бланки от стария образец няма да важат, предупредиха от НОИ.

Работодателите ще имат ангажимент да подадат информацията от болничните, издадени до края на 2014 година. Пациентите ще продължат да получават хартиено копие на болничния, но само, за да го представят на работодателя за оправдаване на отсъствието си.

За лекарите, които нямат техническа възможност да подават болничните в НОИ по електронен път е предвиден преходен период, в който ще продължат да подават болничните на хартиен носител, но бланките трябва да са с нови уникални номера. Издаването на уникалните номера започна в началото на декември миналата година и много лекари вече са снабдени с такива. От началото на юли подаването на информация по електронен път става задължително.

Работодателите няма да носят формулярите на болничните в НОИ, но са длъжни да ги пазят за срок от 3 години след годината на издаването им. Очаква се новата процедура да съкрати срока за изплащане на обезщетението от 15 на 5 работни дни. От 2016 година ще бъде въведено електронното подаване на документи и за излизане в майчинство.