Вестниците в събота, 3 януари

Най-доброто от печата

03-01-2015, 08:02

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Иде нов полярен студ; джобовете ни изтъняват през март и август

С най-малко пари оставаме през март и август
в. „Монитор“
През март и август портфейлът на българите изтънява най-много, сочат разчетите на финансовия експерт Банчо Банчев. През март разходите ни достигат до своя пик заради данъците, които трябва да платим, но думата си казва и високата сметка за тока от февруари. Другата критична точка е август, когато повечето българи потеглят към морето. През септември ситуацията се успокоява, защото има изобилие от евтини зеленчуци, докато през  ноември сметките за ток и отопление отново тръгват нагоре. Сред най-трудните месеци са също така януари и февруари, когато разходите по дома също остават на високо ниво, уточни Банчев. 40% от разходите на всяко домакинство отиват за храна. Експертът съветва пазаруването да става по списък, за да не се подвеждаме по промоциител.

САЩ се отказа да разполага въоръжение в България
в.“Труд“
САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас, а през 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между българската и американската армия. Това се вижда от утвърдения план за ученията за догодина. Предишни години са провеждани поне по 10-15 учения със САЩ. През 2015 г. са предвидени такива с Румъния, Гърция, Сърбия и с Катар.

КАТ призова шофьорите да тръгнат по-рано след празниците
в.“Труд“
Между 300 и 400 000 автомобили предстои да се върнат в столицата до края на празниците. Изчислението е на столичния КАТ, съобщи bTV. Оттам призовават водачите да тръгнат на път по-рано и да не чакат късните часове, за да няма струпване на входните точки на София.
„Добре е на 3 и 4 януари хората да преценят личното си време и да тръгнат на път по-раничко, за да няма струпване на входните магистрали", каза началникът сектор в отдел „Пътна полиция" - СДВР Любомир Костадинов.
Шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев призова хората да не забравят, че е зима и времето много бързо се променят, а пътната обстановка в следпразничните дни се очаква да бъде изключително натоварена.

Иде нова вълна полярен студ
в. „Сега“
Кратко затопляне, последвано от интензивно застудяване, ни очаква през следващите 6-7 дни. В понеделник над страната ще започне да нахлува арктичен въздух. До края на първото десетдневие на януари не се очаква повишаване на температурите.
През нощта от запад облачността ще се увеличи и на места е възможно да превали слаб сняг. Утре макар и за кратко температурите в цялата страна ще се повишат, максималните ще бъдат между 3 и 8 градуса. Валежите няма да бъдат съществени и няма да доведат до значимо увелиение на снежната покривка.
В неделя ще остане с променлива облачност и минимални температури от минус 5-6 до около нулата и максимални от 2-3 до около 8 -9 градуса.

Слаб трус в София
в. „Монитор“
Слабо земетресение с магнитуд 2,7 по Рихтер е усетено на територията наСофия, съобщиха от Департамент „Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Епицентърът му е бил в югозападната част на столицата и е с дълбочина 12 км. Усетено е само от по-чувствителните хора. Земетресението е регистрирано в 17,20 часа.

Затвориха Старосел
в. „Стандрат“
Знаменитата тракийска гробница Старосел е затворена аварийно. Известната още и като Четиньовата могила е в бедствено състаяние заради постояннодействащо свлачище, активирано от последните валежи. Стотиците туристи, решили да я разгледат през почивните дни, бяха връщани. „Веднага след като получихме информация за създалата се ситуация, от инспектората на Министерството на културата изпратихме комисия“, заяви вчера доц. д-р Бони Петрунова, зам.-министър на културата. Тя бе категорична, че веднатга след празниците ведомството ще отпусне пари, за да се оправят нещата. Миналата година Министерството на културата даде целево 400 000 лева за Старосел, но укрепителните работи не бяха завършени.