"Боко Харам" отвлече 40 души в Нигерия

Групировката се опитва да създаде ислямска държава в североизточните райони на страната

Бойци на групировката "Боко Харам" отвлякоха 40 души от село, намиращо се в североизточната част на Нигерия, предаде Тасс.

Повечето от заложниците са млади мъже между 18 и 23 години, според очевидци.

Армията на Камерун за първи път в края на 2014 година използва бойната си авиация срещу екстремистите от  радикалната ислямистска групировка „Боко харам".

Решението за въздушната операция беше взето, след като екстремисти превзеха военна база и извършиха нападения срещу 5 села.

В резултат на офанзивата с бойната авиация е възстановен контролът на военните над базата.

Местните медии съобщиха, че при нападенията на екстремистите са убити най-малко 30 души.

„Боко харам" се опитва да създаде ислямска държава в североизточните райони на Нигерия, както и да разпространи влиянието си на територията на Камерун и Чад.

Джихадистите са отговорни за много атентати и отвличания. За последните 5 години на терор в страната те са убили 13 000 души, а други 1, 5 млн. души са принудили да напуснат домовете си в търсене на спасение.

Това продължава въпреки усилията на властите да ги спрат. Нигерийският президент Гудлък Джонатан обеща разгром на ислямистите през 2015 година. Агенциите припомнят, че предстоят избори в страната, а той бе силно критикуван лятото след похитяването на стотици ученички и масовите протести с искания за мерки.