Днес е първият за година "звездопад"

Животът

03-01-2015, 15:42

Снимка:

НАО "Рожен"

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Скоро космическа апаратура каца на Плутон

Днес е първият за година "звездопад", който ще може да се наблюдава с невъоръжено око, стига времето да е достатъчно ясно и да сте място, далеч от силната осветеност на населените места, съобщи в интервю за радио Пловдив директора на астрономическата обсерватория ''Рожен''- Николай Петров. 3 срещу 4 януари се очаква така наречения метеоритен поток. Какви още предизвикателства пред астрономите и за любителите - гледащи към звездите идват с новата година. Директора на Националната астрономическа Обсерватория- "Рожен" прогнозира, че предстоят големите открития в науката, както и в Слънчевата система и космическите изследвания. През тази година предстои да се приземи специална космическа апаратура на една от най-малките планети- Плутон и това ще даде възможност да се изучи по-добре какви ресурси има там.

В календара на звездната карта през 2015-та след няколко дни - на 7 януари с бинокъл ще може да се наблюдава красива, преминаваща близо да земята планета, през март ще сме свидетели на частично слънчево затъмнение, няколко затъмнения на Луната, също предстоят.

Николай Петров пожела през тази година повече стабилност в държавата, повече възможности за развитие на науката и изследователските проекти. 

По думите му нашата планета е малък рай в Космоса и от човешката дейност зависи той да остане такъв.