Българска балерина се подготвя за световно танцово шоу в САЩ, можем да я подкрепим

Заралии

03-01-2015, 13:47

Снимка:

www.indiegogo.com/projects/dreaming-jump-dance-competition-at-chicago

Автор:

Деница Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Деца-чудо и звезди на балета танцуват заедно в Бургаската опера

14-годишната Йоана Христова заминава за Чикаго, където ще танцува на народна музика

14-годишно българско момиче се подготвя за участие в световното шоу-състезание за танцьори "Мислят си, че могат да танцуват" /„So You Think You Can Dance“/.
Йоана Христова е родена в България, в Благоевград, но от 3-годишна живее заедно със семейството си в столицата на Португалия Лисабон. Баща й, протоиерей Гоце Христов е свещеник в първия български православен храм в Португалия "Св. Йоан Рилски Чудотворец", майка й е бивш преподавател в Югозападния университет в Благоевград, а понастоящем лекар-хомеопат.

Йоана от съвсем малка тренира художествена гимнастика и е печелила множество състезания, но по-късно се насочва към балета и в момента учи в Държавното хореографско училище в Лисабон.

"Йоана мечтае за шоуто "Мислят си, че могат да танцуват" от съвсем малка, нейната мечта е да играе модерен балет на голяма сцена, а идолът й е танцьорката и хореограф Мия Майкълс", разказа за starazagorautre.bg майка й Диана Христова. Именно тя открила в интернет всички стъпки, които един танцьор трябва да предприеме, за да попадне на кастинг за шоуто.

Така Йоана подготвя видео със свое изпълнение, изпраща го и получава покана да се включи в някой от подборите на кандидати, които се извършват в цяла Америка, от Канада до Мексико.

На 14 януари майка и дъщеря заминават за Чикаго, където ще се проведе един от кастингите. Йоана е подготвила своя танц върху българска народна музика, изпълнявана от хор "Мистерията на българските гласове". Хореографията е подарък от неин преподавател, който е много горд да допринесе за успеха на талантливото и амбициозно момиче.

Семейството организира Интернет-кампания, за да набере необходимите 4500 евро за пътуването на Йоана. Засега са събрани само малко над 300 евро, а родителите на Йоана са поели доста трудно със собствени средства билетите, визите и разноските за хотел. Йоана обаче е убедена, че ще достигне до финала на шоуто, затова набирането на средства продължава.

Йоана има по-голяма сестра, която също танцува. Мирена е студентка първа година в НСА в София, специалност "Земна гимнастика". Наскоро заедно с отбора си от университета тя спечели световната титла на състезанието за мажоретни състави "EURO ROMA 2014".

Ето и сайта в подкрепа на Йоана:https://www.indiegogo.com/projects/dreaming-jump-dance-competition-at-chicago

Шоуто "So You Think You Can Dance"/ "Мислят си, че могат да танцуват"/стартира на 20.07.2005 г. с повече от десет милиона зрители, завършвайки сезона като най-гледаното риалити по телевизията.

Това, което прави шоуто уникално, е неговият формат. В него могат да участват добре подготвени танцьори, за които няма ограничение в стиловете. Те се явяват на прослушвания, провеждащи се в редица големи градове в САЩ, за да покажат своя талант и умения. Ако успеят да впечатлят журито, те преминават на следващия етап на формата.

Той се изразява в пътуване до Лас Вегас, където състезателите са изправени пред голяма конкуренция и им се поставят различни задачи с цел да се тества тяхната способност да се адаптират към различни танцови стилове. В края на този процес се избират ограничен брой финалисти – обикновено 20 на брой в зависимост от формата през конкретния сезон, които преминават в основната фаза на конкурса.

В нея танцьорите демонстрират изпълнения под формата на соло, дует, или групови постановки в най-различни стилове. Те се състезават за гласовете на зрителите, които в съчетание с мнението на комисия от съдии определят кои танцьори ще преминат към следващия етап. Този процес се случва всяка седмица.