Столичната община премахва опасните висулки

Високите сгради крият най-голям риск

Аварийно-спасителното звено към Столичната община проверява за опасни ледени висулки на територията на София. До момента са подадени четири сигнала, съобщи пред БНР директорът на Дирекция "Сигурност" към Столичната община Красимир Димитров.

„Аварийно-спасителното звено обхожда места под мостови съоръжения, където има вероятност от образуването на висулки. Повечето са частни сгради. Това, което обиколихме са на бул. "България" , под "Владимир Вазов", на "Алея Яворов", на Цариградско шосе е имало образувани висулки, с които са се справили“, поясни Димитров.

Според него повечето висулки са от частни сгради, високи, до които не може да се достигне без специализирана техника и също е ангажимент и на частната собственост. „Това, което е наш ангажимент, това са подмостови съоръжения, места общински, държавни сгради, с които съвместно с "Пожарна безопасност и защита на населението" действаме и си разпределяме сигналите“, разясни директорът на Дирекция „Сигурност“.

„Апелирам, първо хората, които са етажната собственост, да си огледат козирките и да видят, ако има висулки да ги премахнат. Второто е да подават сигнали за местата, където има опасни висулки, към Столичния инспекторат, към тел.112, за да можем и ние и пожарната да реагираме своевременно. Най-малкото първо да обезопасим мястото, така, че да не пострада човек, защото в предишни години сме имали такива случаи, а сега и се затопля времето, така, че още повече трябва да бъдем внимателни“, каза Димитров. 

Той препоръча когато се върви под сградите да се поглежда и към козирките и там, където има висулки или струпано количество сняг, хората да са особено внимателни.