Израел може да съди Махмуд Абас

Решението е в отговор на предприетите от Палестина действия за присъединяване към Международния наказателен съд

Израел търси начини за съдебно преследване на високопоставени палестинци за военни престъпления в САЩ или на други места в отговор на предприетите от Палестина действия за присъединяване към Международния наказателен съд. Това съобщи израелски официален представител, цитиран от Ройтерс.

В петък палестинците предоставиха в централата на ООН в Ню Йорк документи за присъединяване към съда и други световни договори, надявайки се да получат справедливост за убитите от Израел палестинци.

Именно базираният в Хага съд има пълномощия да разглежда случаи на извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството като геноцид.

Израелският представител поясни, че палестинските лидери „би трябвало да се страхуват от правни стъпки" след тяхното решение да подпишат Римския статут.

„Израел притегля възможностите за мащабно съдебно преследване в САЩ и другаде" на палестинския президент Махмуд Абас и други високопоставени палестински представители, заяви източникът.

Израел най-вероятно ще придвижи тези случаи чрез неправителствени организации или произраелски правни организации, които могат да завеждат дела в чужбина, заяви друг израелски източник, обяснявайки как механизмът може да работи.

Вашингтон изпраща около 400 милиона долара икономическа помощ на Палестина всяка година. Според американските закони, ако Палестина се присъедини към Международния наказателен съд, за да съди Израел, Вашингтон ще спре парите.