5 начина да преодолеем лошото настроение

Споделете чувствата си на лист хартия или рисувайте

Едно от най-трудните неща е да изразяваме емоциите си, без да натоварваме другите. Всеки обаче е наясно, че има случаи, в които имаме нужда да отприщим чувствата и да споделим болката с някого. Наистина, има няколко ефективни начина да облекчим състоянието на тъга, душевна болка, дори депресия. Първият и най-важен отдушник е да намерим събеседник, на когото имаме доверие. Ако можем да разкажем на някого за това, което ни се случва и споделим преживяното, неприятните емоции просто изстиват, пише "Всеки ден"

За по-затворените хора, за които този начин за разтоварване е неприемлив може да "поговорят" с листа хартия или таблета. Да пишат за преживяното без да обръщат внимание на стилистиката и правописа. Важна е онази степен на откровеност, която не би била възможна практически с никой събеседник.

Задържаните отрицателни емоции, като разочароване, обида, отхвърляне, загуба на бизък, могат наистина да разболеят и най-яват. Сдържаните хора, които скриват чувствата си от другите, са подложени на по-висок риск от инфарт, инсулт или депресия. Онези пък, които поглезени от съдбата могат да изливат преживяванията си върху околните, спасяват собственото си здраве, но това става пък за сметка на нервната система на хората от обкръжението им.

Не бива да се срамуваме от сълзите си. Макар да се казва, че със сълзи не може да се победи мъката, сълзите са целебна реакция за организма, която носи облекчение при всички случаи. Ако се срамуваме да плачем публично, не бива да се срамуваме когато сме сами. Психотерапевтите са категорични: "Плачете колкото може повече и по-често, докато тази потребност не отмине".

Друг начин да се освободите от отрицателните съсипващи емоции е да нарисувате това, което чувствате. Смело рисувайте за себе си в цветове. Няма кой да оценява достойнствата на вашата картина. Не анализирайте, това което виждате на рисунката. Постепенно ще установите, че цветовете, които ще използвате ще станат по-пъстри.