Заразената с ебола британска медицинска сестра е в критично състояние

Било й е дадено експерименталното лекарство, както и кръв от оцелели от коварната болест

Британска медицинска сестра, която е била диагностицирана с ебола след завръщането си от Сиера Леоне, в момента е в критично състояние, съобщиха от болница в Лондон, цитирани от БиБиСи.

Оттам заявиха, че със съжаление трябва да обявят, че състоянието на Полин Кафърки постепенно се влошава през последните два дни.

На медицинската сестра, която е от Южен Ланкашър, й е било дадено експерименталното лекарство срещу вируса ебола, както и кръв от оцелели от коварната болест.

Тя е била диагностицирана през декември след като е била доброволка към благотворителната организация „Спасете децата”.

Сестрата е пътувала на връщане към вкъщи през Казабланка, Мароко, и лондонското летище „Хийтроу”, където е била прегледана за болестта, като е казала на здравните власти, че смята, че може болестта може да се развива в тялото й.

Нейната температура е била измерена общо седем пъти, шест от които са били в рамките на 30 минути, като при всички измервания тя е била нормална. По тази причина й е било позволено да лети до дома си в Шотландия.

Главният медицински инспектор на британското правителство заяви, че възникват въпроси относно прегледите на летището за ебола след случая с Паулин Кафърки.

Тя е била поставена в изолация в отделение в болница в Глазгоу, след като треската се разгоряла, преди да бъде прехвърлена със самолет в лечебно заведение в Лондон.

Ебола се предава чрез директен контакт с телесни течности на заразен човек, например кръв, повръщано или изпражнения.

Вирусът уби повече от 7800 души, почти вчики в Западна Африка, след като избухна преди около година.