Бивша гранична застава край Крумовград се продава за 500 000 лева

Животът

04-01-2015, 10:07

Снимка:

www.24rodopi.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край на чакането: Маказа вече работи!

Откриват ГКПП "Маказа - Нимфея" днес

Имотът в регулация е отреден за ловно селище

С отварянето на граничния пункт „Маказа" придобилите собственост върху бившите гранични застави в Източните Родопи се опитват да намерят купувачи.

Някогашна казарма, която е на 45 км от Крумовград, е оценена на 259 000 евро. 920 кв. метра е застроената площ, с идеалните части, пише 24rodopi.com.

Имотът с масивни постройки в регулация е отреден за ловно селище, но продавачите посочват, че става и за производствена база за мебели и конна база. Състои се от 6 масивни сгради, което са разположени върху 10 000 кв. метра земя. До имота минава асфалтов път към двата гранични пункта – „Маказа" и „Ивайловград".

инвеститори проявяват засилен интерес към купуването на бившите гранични застави в Източните Родопи след отварянето на граничния пункт „Маказа". Направени са запитвани в Областната администрация в Кърджали.

Намеренията са те да бъдат превърнати в екохотели, за това и най-търсени са разположените в живописни месности или в близост до микроязовири. Една от най-екстравагантните идеи е бившата застава в село Аврен да се превърне във ферма за отглеждане на над 3 000 овце, а към нея да се разкрие и малък цех за обработка на вълната и производство на халища и китеници. Тя обаче срещнала отпора на местното население, което се притеснява,че местните животни ще останат без места за пашуване.
По границата с Гърция на територията на област Кърджали има 14 гранични застави. Въпреки опитите за тяхната продажба в началото на века, когато се разформироваха „Гранични войски", повечето останаха собственост на държавата. Като успешна приватизация бе отчетена сделката за базата в село Горно Капиново, община Кирково. Днес повечето от бившите застави са собственост на МВР, но заради липсата на средства за поддръжка бавно се рушат.
"Хамбардере" бе първата застава, в която бе направена успешна инвестиция.