Зоополицаи бдят над животните от пролетта

Идеята е на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев

Най-после специално звено от униформени ще се грижи за сигурността на животните. Зоополиция се планира да бъде създадена през пролетта, като служителите на реда ще бдят за спокойствието им и ще следи за най-малката проява на насилие. Звеното във вътрешното министерство ще бъде създадено с промяна в закона за МВР през пролетта, пише "Стандарт". Идеята е на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, като тя е обсъдена с вътрешния министър Веселин Вучков и заместника му Красимир Ципов. В 90% от държавите в Европа има такава полицейска структура.

Нашите политици са харесали холандския опит. Голяма част от наказанията са административни, но има и дори затвор за насилие над животни. Предвижда се първо във всеки областен град да има малка структура от един-двама зоополицаи. В Холандия в полицейската академия има специални курсове за униформени, които ще се посветят на животните. Зоополицията ще следи и за средствата, заделени за опазването на обитателите на градините. Ще глобяват за нарушения и ще извеждат застрашените екземпляри от мястото на насилието.

Самият Емил Радев помогна на кон, тормозен от собственика си в село Аврен преди две седмици. Статистиката сочи, че насилниците на животни, често посягат и на хора.