Пламен Русев възобновява идеята да се построи паметник на ген. Делчев

Предприемачът от години работи за увековечаване името на страстния почитател на "Берое" и почетен гражданин на Стара Загора

"Опитвам се да увековеча името на един голям българин, направил толкова много за Стара Загора и България. Мъж с голямо сърце и размах. Ръководил строителството на десетки големи строителни проекти. Страстен почитател на футбола и шахмата. Бероец!", това каза за Starazagorautre бизнесменът Пламен Русев, бивш депутат от ГЕРБ в 41 Народно събрание.

"Има достатъчно информация в интернет за него, биографията му, делата му, смъртта му. Няма смисъл да ги интерпретирам", допълва той. Идеята е паметникът да се изгради до стадион "Берое", на острова на кръговото. Според Русев, мястото е много подходящо за това - голям кръг, много цветя. А стадионът също е строен под ръководството на ген. Делчо Делчев.
"Мисля че ако Кметът възприеме идеята, трябва да обявят конкурс за идейно и склуптурно решение и да се реализира. Ще бъде хубав подарък за старозагорци. Мисля, че генералът напълно го заслужава", казва още Пламен Русев.
Преди 5 години бизнесменът възстанови със собствени средства чешмата и направи беседката в парк "Аязмото". "Тогава на страниците на в. Бизнес поща отправих молба, ако някой знае какво е пишело на бялата мраморна плоча на чешмата да каже, за да я възтановя в оригиналния и вид. Не се намери никой и тогава сложих сегашната, на която гравираха снимка на генерала за да помнят и виждат всички които почиват там кой е този голям българин. На церемонията при откриването присъства и синът на ген. Делчев", разказва предисторията Пламен Русев. "Мястото беше осветено от митрополит Галактион. Зад чешмата засадихме и три кедъра. Един от Митрополита, един от сина на генерала Александър, и един аз. Много мило ми става когато отида сутрин да виждам малка вазичка от отрязана бутилка с натопен здравец под плочата. За съжаление декоративната растителност която посадихме изчезна още първата седмица..... България....", допълва той.
Същата година е направил и първото предложение за паметника, но не се е получило, затова сега е подновил предложението си. То е отправено в писмен вид до кмета Живко Тодоров и е входирано на 29 декември.
По думите на Русев, не е ясно колко ще струва изграждането на паметника, защото това зависи от мащаба и визията на монумента.
Името на ген. Делчо Делчев е тясно свързано със Стара Загора. През 1946 г. той постъпва на служба в Строителни войски като командир на Втора трудова област, със седалище гр. Стара Загора (1948-1980). Под командването на генерал-майор Делчев са изградени важни инфраструктурни обекти в Южна България : АТЗ–Стара Загора, Миньорската въжена линия в гр. Мадан, Енергийния комплекс „Марица-Изток“, моста на Подбалканската ж. п. линия при гр. Клисура, паметникa на Бузлуджа и др.
Генерал-майор Делчев е известен със страстта му към футбола и шахмата. Името му се свързва със историята ПФК Берое и шахмата в гр. Стара Загора. Привържениците на ПФК Берое го считат, като човекът с най-голям принос в историята на клуба.
Генерал-майор Делчев е почетен гражданин на гр. Стара Загора, гр. Тополовград, гр. Хасково, гр. Грудово, с. Турия, и с. Паничерево.
Умира на 30 май 2007 г. в гр. София. Погребан с военни почести и общоградско поклонение на хиляди граждани в Стара Загора на 4 юни 2007 г.