Десет болести от близкото бъдеще

Общество

04-01-2015, 12:33

Снимка:

medetel.lu

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Сред тях са виртуална зависимост и загуба на идентичност

Учени футуристи от няколко големи международни университета определиха заболяванията, с които човечеството ще се сблъска в близко бъдеще, съобщава Мениджър Нюз, цитирайки сп. Science. Основавайки се на социалните и технологичните тендеции, учените правят предположения за характера на следните няколко бъдещи заболявания и разстройства:

1. Виртуална зависимост - зависимост от всевъзможните социални мрежи като Фейсбук, Туитър, Инстаграм и т.н.

2. Дисоциативно разстройство на личността – невъзможност да се определи границата и разликата между реален и виртуален живот

3. Загуба на идентичност
Колкото и странно да звучи, с времето хората, страдащи от загуба на идентичност, все по-трудно ще осъзнават кои са те и защо са на този свят. Съвременният човек все по-често прехвърля работата, която трябва да свърши неговия мозък, на „плещите” на интернет. С други думи, компютърът все по-често мисли вместо нас. Съвсем скоро изкуствен интелект ще работи от наше име и в резултат на това човешката идентичност ще се размие напълно.

4. Усещане за роботизация
Всяко събуждане ще поражда усещането, че човек е спал сто или хиляда години. Всичко ще му се струва ново и странно, а самият той ще се чувства като киборг или машина. И ще придобива чувството, че няма приятели или роднини.

5. Кибернетичен сепсис
Вероятно в бъдещето все по-често ще се прибягва до присаждане на електронни импланти като решение на различни здравословни проблеми. Но никой не се наема да предсказва как човешкото тяло ще реагира на тази инвазия – дали имплантите ще контролират, подобряват или пък разрушават човешкия организъм?

6. Нанотехнологичен шок
Нанотехнологиите имат огромен потенциал: те могат да променят всеки аспект на човешкия живот – както към добро, така и към лошо.
Редица учени вече изследват евентуалните негативни въздействия на нанотехнологиите върху човешкия организъм. Резултатите към момента съвсем не са успокояващи. Установено е, че има случаи, в при които в резултат на въздействието с нанотехнологии човешкият организъм създава на молекулярно ниво нов материал, който разрушава ДНК-то и уврежда клетките.

7. Криза на суперинтелекта
Интелектът се превръща в своеобразен фетиш за съвременното общество. Хората искат да знаят всичко за всеки и всичко, по всяко време. Прогресът в технологичната, екологичната и социалната сфера се движи  с все по-ускорени темпове. Повечето хора на пенсионна възраст губят способността си да бъдат в крак с времето, хората на средна възраст се стремят да не изоставят от младежта, а младите и подрастващите буквално попиват всяка новост. В резултат на всичко това, когато всяко ново поколение порасне, то ще се сблъсква с още по-стремителни темпове на развитие, които няма да успява да догони. Новите технологии се развиват с бясна скорост и с времето тя непрекъснато ще се увеличава, което може да доведе до криза на суперинтелекта.

8. Робофобия
Някои хора изпитват ирационален и съвършено необоснован страх от паяци. Според специалистите по психология, това разстройство е на границата между реална фобия и предразсъдъците. Учените смятат, че съвсем скоро същото ще се случи и по отношение на роботите.

9. Зависимост от самоудовлетворение
Към това понятие спадат най-различни явления и действия като например покупката на нова дреха или мечтаните обувки, употребата на вредна, но вкусна храна и т.н. Съвременното общество страда от тежко консуматорство и ако хората не се научат да контролират желанията и пристрастията, те ще се усилват все повече с годините.

10. Умора от живота
Уморени от ежедневните грижи и бесния ритъм на живот, хората все по-често ще бъдат склонни да посягат на живота си.