Няколко грешни нагласи, които ни пречат

Общество

04-01-2015, 13:58

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Факторите, които ни пречат да живеем пълноценно, са нещата, които си повтаряме

Често факторите, които ни пречат да живеем пълноценно, не са възрастта, обстоятелствата или околните, а нещата, които си повтаряме ежедневно, съобщава Мениджър Нюз, цитирайки IHeartIntelligence.com. Умовете ни могат да бъдат нашите най-добри слуги, но и най-жестоките ни господари. Ето 8 грешни убеждения, които трябва да държим далече от себе си:

„Нямам потенциала да успея”

Този психически капан е много опасен. Когато не вярвате в способностите си, вие подсъзнателно си пречите да следвате мечтите си. Трябва да знаете, че и на вас, както на всеки друг човек, е отредено да постигнете успех. Това, което разграничава успешните от неуспешните хора, е, че първите вярват в себе си и не се боят от провала. Те знаят, че от тях зависи да сполучат, а това е ценен стимул за успех.

„Боя се от откази, затова не казвам какво искам”

Отказите са откази само ако им позволите да ви спрат. Истината е, че ще се сблъскате с много трудности в живота си, но трябва просто да вдигнете глава и да не позволявате провалите да застават на пътя на целите ви. Ако се боите да поискате от живота онова, за което мечтаете, може никога да не го получите. Не се страхувайте да преследвате мечтите си и знайте, че всяко „Не!” ви доближава до следващото голямо „Да!”.

„Ако разкрия истинската си същност пред света, той ще ме осъди”

Независимо какво се опитваме да постигнем, винаги ще има хора, които ще ни съдят и ще се опитват да сломят духа ни. Много е важно да разберем, че тяхното мнение за нас не е наша работа. Но ако някой се опитва да ви накара да се съмнявате в постижимостта на мечтите ви, опитайте се да научите причините за това. Дали твърдението му е основателно, или се базира на неговите лични страхове? Често онези, които осъждат силата ни да преследваме мечтите си, проектират собствените си страхове върху нас, вместо да ни дават конструктивни съвети. Най-важното е да останем верни на себе си и да позволим на сърцата си да ни водят напред.

„Боя се от предателството, затова е по-добре да не се доверявам на никого”

Когато имате проблеми да се доверите на някого, запитайте се дали това, че един човек е неблагонадежден значи, че целият свят е такъв. Не бързайте да осъждате околните, защото подсъзнанието ви винаги ще намери начин да докаже, че представата, която се върти в главата ви, е вярна. Ако искате да видите нечия истинска същност, прибързаната преценка само ще ви затрудни. Не е нужно да се доверявате на всеки срещнат, но не бива и да мислите, че всички са неблагонадеждни. Освен това, как очаквате да изградите стойностни взаимоотношения с някого, ако не разкриете душата си пред него? Доверявайте се спокойно, но и бъдете достатъчно внимателни, за да знаете как да се справяте с токсичните хора в живота си.

„Провалът е причината да не мога да преследвам мечтите си”

Трябва да осъзнаем, че именно провалът е трамплинът към успех, който следва. Боим се толкова от него, защото не разбираме, че той често е част от пътя към успеха и невинаги е нещо лошо. Той ни дава възможността да станем по-силни и да научим нови уроци. Най-важното е след всеки провал да се изправяме и да опитваме отново. Всеки провал ни доближава към целта ни.

„Не искам да ми разбият сърцето, затова ме е страх да се влюбя”

Никому не е приятно да бъде нараняван. Но ако се замислите, болката не е нещо, от което непрекъснато трябва да се боим. В живота има много и ценни уроци, които можем да научим единствено с нейна помощ. Това значи, че разбитото сърце ни помага да опознаем по-добре себе си и често ни прави по-силни личности, които знаят какво искат. Освен това, ако живеете в постоянен страх, че някой ще ви нарани, как ще се докоснете до красивите емоции, които ни носи интимността? Няма нищо по-човешко от това да обичаме свободно и само отваряйки сърцето си за света, ще успеете да поканите истинската любов в живота си.

„Твърде късно ми е за големи мечти”

Ако си повтаряте, че е твърде късно да мечтаете и да преследвате мечтите си, трябва да разберете, че ви ограничава тази нагласа, а не възрастта ви. Всеки човек има своя уникален житейски път, който сам си проправя. Никога не е късно да осъществите мечтите си, важното е да действате. Помнете, че възрастта е просто едно число и че притежавате силата да постигнете всичко, стига да имате правилната нагласа.

„В безизходица съм”

Понякога се случва да не сме доволни от положението, в което се намираме, и това често поражда негативни емоции, като например чувство за безизходица. Завладява ни страх от това да положим усилия, за да променим ситуацията, измисляме си оправдания и си спомняме провалите си. Но когато се чувстваме така, трябва да разберем, че тези неприятни периоди не траят вечно. Колкото по-рано осъзнаем това, толкова по-бързо ще се измъкнем от емоционалния капан. Истината е, че всеки от нас притежава силата да прави каквото пожелае с живота си, а ако не се чувства удовлетворен от настоящето, може да го промени към по-добро.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"