Три обновени атракции в Балчик ще посрещнат първите туристи през 2015 година

Продължава обновяването на 100-годишна мелница в Белия град

Три туристически атракции в Балчик, които се обновяват с 5 539 000 лева по оперативната програма "Регионално развитие", ще посрещнат първите посетители през новия сезон, съобщи заместник-кметът по строителството Стелиян Железов, цитиран от БТА. По думите му още в началото на 2015 година ще започнат ремонтните работи на храма и алеите в текето Ак Язълъ Баба-Свети Атанас край село Оброчище. Светилището, което от 16-и век събира поклонници, е и сцена на международен фестивал на религиозната музика.
В рамките на проекта продължава обновяването на 100-годишна мелница в Балчик, която ще се превърне в туристически и културно-информационен център. В най-модерната индустриална сграда на Балканите в началото на миналия век, която е обявена за паметник на културата, ще бъде подредена експозиция "Пътят на зърното". В момента се подготвя работен проект по конструктивната част на сградата, поясни заместник-кметът.
Със средства от европейската програма вече приключи реставрацията на късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик, смятана за едно от най-мащабните укрепителни съоръжения във Византийската империя, допълват от общината. Около 130 метра от крепостната стена и две от кулите в крепостта са реставрирани и защитени от влагата. Около историческата забележителност са засадени повече от 130 дръвчета, затревените площи достигат 18 декара, за посетителите са изградени туристически пътеки.