Калоферци не искат на мъжкото хоро пияни натрапници и политици

Гостите да гледат ритуала от брега, предупреждават участниците в Богоявление

Калофер не иска пришълци на прочутото мъжко хоро, което се вие всяка година на Йордановден в река Тунджа. Мъжете, които влизат в студената старопланинска река с тъпани и гайди и веят националния трибагреник, твърдят, че пазената от десетилетия традиция е опорочена от пиянски възгласи, скандирания на имената на политически партии и футболни клубове, от пеенето на бунтовни и чалгаджийски песни.

Всичко това отдалечава ритуала от неговата традиционна форма, заявява в интервю за Марица.бг кметът Румен Стоянов. Дни преди Йордановден той отправя апел чрез медиите тази гостите на Калофер да бъдат така любезни и да изчакат мъжете от града да извършат ритуала по хващането на кръста и едва след това, ако някой иска, нека да влезе в реката и да играе хоро. Естествено, че няма да раздаваме пропуски, това не е възможно, твърди Румен Стоянов, който вече няколко години поред води хорото и носи знамето.

Вчера няколко калоферци приготвиха подходящи дървета за изграждането на бент на Тунджа между двете църкви – „Свети Архангел Михаил” и храма в манастира „Рождество Богородично”. Тази нощ бентът ще е готов, а утре вирът пълен и готов за ритуала.

Последните три-четири години част от калоферци роптаят силно срещу превръщането на Богоявление и хвърлянето на кръста в пиянска оргия, твърдят някои от местните хора. Още преди две години част от младите се отцепиха и направиха алтернативен ритуал в горното течение на реката в местността Паниците.