4132 бебета са се родили в „Майчин дом“ през 2014 година

Броят на новородените е рекорден за последните 15 години

В „Майчин дом“ през изминалата година са се родили най-много  бебета не само за София, а и за страната. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Виктор Златков – изпълнителен директор на болницата. Общо бебетата са 4132 и са своеобразен рекорд за „Майчин дом“ за последните 15 години, допълни той. През последните години преобладават момчетата. За 2014 година те са 2133, а момичетата са 1999.

Проф. Златков изказа притесненията си от нарастващия брой на недоносените деца, които в „Майчин дом“ съставляват 20% от всички раждания. Това са над 850 бебета през 2014 година. „Грижите за недоносените деца се свързват не само с борбата за тяхното оцеляване след раждането, но и в следващите периоди на развитието им, за да могат да са пълноценна част от нашето общество. Това е една голяма задача на държавата, която в лицето на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов има своя застъпник“, подчерта проф. Златков.

По отношение на зачестилите нападения над лекари той заяви, че това е порочно и криминално поведение. Според него, това се случва вследствие на насаждан през годините негативизъм към медицинските специалисти.