Агроном набра 200 кг киви от едно дърво

Животът

05-01-2015, 11:59

Снимка:

marica.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Земеделецът не ползвал препарати за растителна защита

Георги Райчев от Куклен доби 200 килограма киви от овошка в двора си. Въпреки дългогодишния си опит като агроном, той останал изненадан от рекордния добив през тази година, съобщава БНТ.

Дървото е отрупано с плодове, без да е била третирано с препарати за растителна защита.

„Не се налага да действам с някаква химия. Устойчив вид е явно“, каза предприемчивият стопанин. Преди години той засажда кивито на мястото на стара лоза. Днес дървото е заело цялата конструкция на лозницата. „Създава уют в двора с хубавата сянка през лятото, с красивите плодове, с който се накичва сега“, добавя Райчев.

През първите две-три години дървото не дава плод, но след това започва бурен растеж и ражда много. Агрономът е присадил на една овошка и мъжко и женско растение, за да се опрашват добре. Не е придирчиво, но през лятото трябва няколко пъти да се полива, уточнява Райчев.

Родината на кивито е Китай, но то чудесно се вписва при нашия умерен климат. Заради богатата реколта, все повече приятели и съседи на агронома проявяват интерес към растението.

„Който влезе в двора, остава очарован. Това е плод, който трябва да намери широко разпространение в България“, каза още Георги Райчев. Той е убеден в изключителните качества на домашно отгледания плод. Богато на витамини и минирали, със силно тонизиращ плод, кивито поддържа и лекува цялото му семейство.