От КЗП са проверили енергодружествата

Животът

05-01-2015, 15:04

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

КЗП се самосезира за сметките за тока

Извършени са повторни ръчни отчети за някои сметки

Ко­ми­си­я­та за за­щи­та на пот­ре­би­те­ли­те нап­ра­ви про­вер­ка за кон­т­ро­ла по спаз­ва­не­то на пе­ри­о­да за от­чи­та­не на ме­сеч­ни­те смет­ки за ток, съобщи вестник "Янтра ДНЕС". Про­вер­ка­та бе­ше по раз­по­реж­да­не на ми­нис­тър-пред­се­да­те­ля Бой­ко Бо­ри­сов.
Ня­ма кли­ен­ти с пе­ри­од на от­чи­та­не по-дъ­лъг от 31 де­на, как­во­то е нор­ма­тив­но­то изис­к­ва­не, по­со­че­но в об­щи­те ус­ло­вия на “Енер­го-Про”, по­со­чи­ха от енер­год­ру­жес­т­во­то. Ком­па­ни­я­та пре­дос­та­ви на КЗП до­ку­мен­ти, ко­и­то по­ка­за­ха, че на те­ри­то­ри­я­та на Се­ве­ро­из­точ­на Бъл­га­рия от­че­тът е из­вър­шен ко­рек­т­но и по пред­ва­ри­те­лен гра­фик и че стро­го се спаз­ва нор­ма­тив­но­то изис­к­ва­не за 31-дне­вен от­чет на елек­т­ро­ме­ри­те.
За пе­ри­о­да ок­том­в­ри – но­ем­в­ри на 0,31 % от кли­ен­ти­те на “Енер­го-Про” е бил нап­ра­вен пов­то­рен ръ­чен от­чет на елек­т­ро­ме­ри­те, за­що­то е има­ло срив във връз­ка­та със сис­те­ма­та за дис­тан­ци­он­но че­те­не на дан­ни­те. При дру­ги 0,17 % от кли­ен­ти­те е би­ла из­вър­ше­на пов­тор­на про­вер­ка на дан­ни­те на мяс­то, пре­диз­ви­ка­на от вът­реш­на­та сис­те­ма на енер­год­ру­жес­т­во­то за кон­т­рол на ка­чес­т­во­то на от­че­те­ни­те дан­ни. В от­дел­ни слу­чаи елек­т­ро­ме­рът на кли­ен­та е бил сме­нен, ко­е­то е на­ло­жи­ло про­мя­на на да­та­та на от­чи­та­не. Има кли­ен­ти, ко­и­то не са оси­гу­ри­ли на от­чет­ни­ци­те дос­тъп до елек­т­ро­ме­ра. Ста­ва ду­ма за елек­т­ро­ме­ри, ко­и­то се на­ми­рат в имо­та на або­на­та или в по­ме­ще­ния, ко­и­то або­на­ти­те са зак­лю­чи­ли, по­соч­ват от “Енер­го-Про”. От­чет на елек­т­ро­ме­ри­те се пра­ви и по праз­ни­чни­те дни и по­чив­ни­те дни по пред­ва­ри­тел­но със­та­ве­ни ме­сеч­ни гра­фи­ци, по­соч­ват от дру­жес­т­во­то.
По праз­ни­ци­те от “Енер­го-Про” не спи­ра­ха то­ка на або­на­ти­те, ко­и­то имат неп­ла­те­ни смет­ки.
В на­ве­че­ри­е­то на Но­во­го­диш­ни­те праз­ни­ци 70 ава­рий­ни еки­па на ком­па­ни­я­та бя­ха в  пъл­на го­тов­ност да от­с­т­ра­ня­ват въз­ник­на­ли пов­ре­ди по елек­т­ри­чес­ки­те съ­о­ръ­же­ния. В го­тов­ност са били 926 спе­ци­ал­ни, ви­со­коп­ро­хо­ди­ми ав­то­мо­би­ли.