Eвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел стана „Посланик на библиотеките”

Политика

05-01-2015, 16:58

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Мария Габриел направи посещение в Столична библиотека

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и заместник-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел посети Столична библиотека и така се включи в инициативата „Members of European Parliament Library Champions”, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Тази инициатива е в рамките на Програмата „Обществени библиотеки 2020” и се осъществява от Фондация „Четмо и писмо” на принцесата на Нидерландия Лаурентин. Начинанието обединява членове на Европейския парламент, които биха работили в полза на обществените библиотеки и биха подкрепили бъдещи действия за тази кауза на местно и европейско ниво.

По покана на Българската библиотечно-информационна асоциация, Мария Габриел посети Столична библиотека, където се запозна с историята на библиотеката, с нейните инициативи и предизвикателствата, стоящи пред екипа. Заедно с директора на библиотеката Юлия Цинзова и председателя на ББИА Снежана Янева евродепутатът от ГЕРБ разгледа библиотечните зали и проведе конструктивна среща с началниците на отдели. Дискусията се фокусира върху авторските права в Европа, необходимостта от засилване на международното сътрудничество и от стимулиране на връзките с част от африканските страни за по-добър онлайн достъп.

„Впечатлена съм от посещаемостта на библиотеката – над 30 000 читатели, богатите колекции от книги – от класическа до съвременна българска литература, чуждоезикова литература, голям каталог, който е достъпен онлайн, информационни курсове и прекрасна колекция с архива на Константин Стоилов. Столична библиотека е доказателството, че любовта на читателите към книгите е жива, въпреки новите читателски навици в дигитална среда. Библиотеките не са просто хранилище – те формират знания и култура. Те са мястото, което популяризира и разпространява ценности и улеснява споделянето на култури и междукултурния диалог”, коментира Мария Габриел.

По време на посещението се стигна до идеята за включване на евродепутата от ГЕРБ в провеждането на следващото издание на конкурса на Столична библиотека „Читател на годината”. Мария Габриел ще награди победителя с посещение на Европейския парламент в Брюксел. Тя получи значката „Посланик на библиотеките”, връчвана на подкрепилите инициативата евродепутати.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен