Празнуваме Богоявление, в Стара Загора ще хвърлят кръста в Езерото

Навършват се 167 години от рождението на Ботев

Правослваната църква отбелязва днес Свето Богоявление или Йордановден. На този ден Йоан Кръстител кръщава Исус Христос в река Йордан.

В църквата се извършва служба и водосвет и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав през годината и ще има успех във всичко. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.

По повод християнския празник от 12.00 часа в Стара Загора в парк „Йордан Капсамунов" /Езерото/ ще бъде отслужен празничен водосвет на бойните знамена на военни формирования 24 150 и 44 200 - гр. Стара Загора, и 24 620 - с. Свобода. Там ще бъде изпълнен и ритуалът с хвърлянето на кръста.

От 10.00 часа в храм „Св. прмч. Козма Зографски" в с. Старозагорски минерални бани ще бъде отслужена Божествена Света литургия по повод празника Богоявление. Богоявленски водосвет и хвърлянето на кръста ще се извършат в 12.00 ч. на реката - моста срещу банята. На площада пред общината празникът ще продължи с народно веселие и фолклорна музика.

Общо 3 958 заралии ще празнуват имен ден, показват регистрите в общинската дирекция „Гражданско състояние".

Най-много старозагорци - 906, носят името Йордан, а 559 – Йорданка и Йордана. С име Божидар са 494-ма, а на име Божидарa (Божидарка) са съответно - 162 / 14. На този ден в старозагорско името си ще празнуват още 271 мъже с името Боян, 197 - Бончо (Боньо), както и 291 дами на име Бонка и 162 - Данка. От дамите именици на този ден 73 са с името Божана, докато мъжкият вариант – Божан, носят 4 души. Именици на 6 януари са още Богдан, Богдана, Богданка, Дана, Данка, Данчо и Даньо.

По традиция старозагорският владика Галактион ще отслужи Богоявленски водосвет и ще хвърли кръст в най-голямата река в епархията – Марица, край Свиленград.

На днешния ден се навършват 167 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. От 11.00 часа ще се състои общоградски ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев".