Картофите свършиха

Ядем внос от три континента, самоковски бинтета и родопски патати на пазара няма

Българските картофи свършиха. По магазините няма не само от най-прочутите - родопски и самоковски, а не се намира никакъв роден картоф. По пазарите пък, макар и да се мъдрят надписи „български картофи", няма никаква сигурност, че са нашенски, пише "Всеки ден".

„Прекупвачи масово маскират вносни като родно производство", категорични са производители. Като признават, че има останали известни количества картофи от миналогодишната реколта, но били толкова кът, че ги задържали нарочно, за да може да им скочи цената, та поне малко да си избият разходите по провалената от многото дъжд реколта.

Картофи от поне три континента се продават в българските магазини, а наши няма. Освен миналогодишните потопи има и друга причина. У нас се садят все по-малко картофи. Производителите им се оплакват, че всяка година стотици тонове им стоят неизкупени и все повече се отказват да се занимават с тази култура не само заради тежкия труд. Дори и да е добра реколтата, търговците предпочитали вносен боклук - хубави на външен вид, но лоши на вкус и дори с ГМО. Но пък на изключително ниски цени. А с „хитри практики" търговците успявали да заблуждават потребителя, че консумира български картоф, като например на етикета да пише името на фирмата вносител и мястото на опаковането у нас на чужбинските картофи.

Полски, германски, френски, гръцки, белгийски, египетски, турски и т.н. картофи пристигат в чували, на които е написан произходът и производителят. Следва разфасоване на по-малки „дози", на чиито етикети тази информация изчезва. Още по-лесно е пък, когато задграничният картоф се вкарва в насипно състояние - опакова се и се предлага за български.

Така търговците у нас, без да обикалят по баирите на Родопите, за да изкупуват наши картофи, получават стока с две много важни достойнства - по-евтина е и качеството й на пръв поглед е екстра. А картофената „екстра" означава, че когато се отреже кореноплодът по средата, диаметърът му е над 50 мм.

Освен това, докато цената на едро на вносните картофи се движи около 40-50 стотинки, на българските е 60-80 за килограм, и то без да са толкова „екстра". Тази година положението с българските стари картофи до новата реколта в края на лятото - началото на есента, е наистина лошо заради многото вода. 70-80% по-малко беше добивът през 2014-а в сравнение с 2013 г. Заради дъждовете реколтата от картофи изгни.