Арменците празнуват Рождество Христово

Мисия Пловдив

06-01-2015, 09:00

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

На Бъдни вечер деца със свещи обиколиха домовете за здраве, на трапезата задължително се слагат бурма-бюрек и ануш-абур

Рождество Христово и Кръщение Господне празнува днес Арменската общност в Пловдив. В 10.30 часа архиерейският наместник на Арменската епархия в България и духовен водач на арменците в Пловдив отец Храч Мурадян ще отслужи Рождественска Литургия и водосвет в църквата „Сурп Кеворк”. 
Денят преди Рождество се нарича “Джъракалуйс”, което в превод означава да се накладe огън. Традицията повелява вечерта на 5 януари (Бъдни вечер) да бъде отслужена тържествена църковна литургия, на която свещеникът да възвести Христовото рождение. Снощи след литургията отец Храч Мурадян обяви  благата вест “Исус се роди сред нас!” и се помоли Витлеемската звезда да освети сърцата и душите на всички арменци. Архиерейският наместник  благослови присъстващите в храма деца, които със запалени свещички обиколиха всеки дом, за да разнесат светлината. Малчуганите пяха за здраве и късмет.
Празничната трапеза, разбира се, е отрупана с нечетен брой арменски специалитети. Преди вечерята в дома се кади с тамян, за да се изгонят злите сили. Пали се свещ и се казва молитвата “Отче наш”. Питката с късмети се разчупва от най-възрастния член на семейството и се раздава на останалите, като първото парче се слага пред иконата на Света Богородица. Традиционните ястия са тафсос долма, т. е. сарми от булгур и кисело зеле, сарми с лозови листа и лимон, ашуре - “ануш-абур” със стафиди, варени, белени бадеми и розова вода, “бурма бюрек” ­ ръчно разточена вита баклава, ошав.  На своята Коледа арменците ходят на гости при роднини и приятели, разменят си малки подаръци. Задължително се носят грис халва и бонбони.