5-годишно хлапе игра мъжко хоро в ледените води на Тунджа

Животът

06-01-2015, 10:14

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Калоферското Богоявление се превърна отново в национален празник

В Калофер местният Йордановден отново се превърна в национален празник, стана ясно и тази сутрин. Повечето от фирмите са освободили работниците си, за да се включат в тържествата. Традиционното мъжко хоро беше предавано директно в ефира на няколко телевизии.

Близо 200 калоферци облечени в национални носии играха ритуалния танц под звуците на гайди и тъпани. Те бяха изведени от къщата на кмета с Ботевата песен "Майце си". Калоферци казват, че миналата година тук е имало над 12 000 гости от цялата страна. Тази година хорат също не са малко, но едва ли ще стигнат миналогодишия рекорд.

Кметът на града Румен Стоянов призова гостите да оставят местните хора да направят празника така, както го правят от десетилия. Водата е за всички, на този ден тя е свещена и всеки може да се окъпе, стига да може, допълни Стоянов.

През нощта ледът е сковал Тунджа, но местните са го чупили, за да проведат традицията. Петгодишният Драгомир Коджейков е най-малкият участник на мъжкото хоро. Веднага след като отец Тодор хвърли кръста в реката, мъжете го подадоха на най-малкия участник Стелян, както повелява традицията.

Кметът благодари на всички, които спазиха неговия апел и оставиха калоферци да изпълнят традицията на мъжкото хоро. Искам да благодаря на всички, които с голямо уважение се отнесоха към празника, каза още Румен Стоянов. Според него, тази година редом с калоферци са играли мъже от Варна, Видин, Ивайловград и други части на страната. Празникът в Калофер продължава с честването на годишнината от рождението на Христо Ботев. Бившият областен управител и настоящ депутат Здравко Димитров беше единствения политик, който беше допуснат на хорото. От няколко години той е традиционен и чест гост на мъжкото хоро.