За 14-ти път Светлин Иванов извади кръста от Дунава край Силистра

36-годишен строител бе най-бърз във водата край Тутракан

За 14-ти път 36-годишният Светлин Иванов извади кръста от водите на Дунав край Силистра. Мъжът получи парични награди от областния управител и кмета на общината, като от областната администрация му връчиха и икона на Йоан Кръстител. Парични премии имаше и за останалите 12 участници в проявата, съобщи радио Шумен.
36-годишният строител от Тутракан Николай Якоблиев извади тази година богоявленския кръст. В Дунав край Тутракан се хвърлиха четирима смелчаци, които бяха благословени от отец Илия Тонков. Победителят получи парична награда от кмета на общината д-р Димитър Стефанов. Празникът започна с литургия и Велик Богоявленски водосвет в храма „Свети Николай”.
22-годишният Владимир Йорданов от Велики Преслав извади кръста от река Камчия. Той е студент втора година във Военноморския институт във Варна. Владимир си пожела успешно завършване и каза, че е решил да скочи тази година заради брат си Йордан, който днес има имен ден. Момчето участва в ритуала за четвърта година, но за първи път вади кръста. За награда получи подарък и сувенири. Местни бизнесмени дариха и парична сума на победителя. Празникът продължава край Омуртагов мост с народна музика, преславско вино и кебапчета в присъствието на над 150 души, водени от местните свещеници Николай и Неделчо и от монаха Константин.

ММА-боецът Светлозар Савов извади богоявленския кръст от водите на Дунав край Русе. 26-годишният спортист стори това за пети път, след 2009, 2010, 2011 и 2013 година. Той е от Златарица, където веднъж също е вадил кръста. За успеха си днес Савов получи 100 лева от кмета на Русе Пламен Стоилов, икона на Рилската Богородица от заместник областния управител Станимир Станчев и златно синджирче от русенския митрополит Наум. Общо 14 души скочиха във водите на Дунав край Русе, за да стигнат до кръста, като един от тях обаче беше спрян от лекарите.