Калфин поиска отпадане на визовия режим за САЩ

Политика

06-01-2015, 14:05

Снимка:

Министерство на труда и социалната политика

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Канада може да махне визите за българите

При следващо управление на ГЕРБ визите за Америка ще паднат

Социалният министър се срещна с американския посланик у нас

На среща с посланика на САЩ у нас Марси Рийс социалният министър Ивайло Калфин постави въпроса за забавянето на подготовката за подписване на двустранната Спогодба за социална сигурност със САЩ. „Забавянето на подобно споразумение, съчетано с наличието на визов режим не са в духа на партньорските отношения между двете страни", категоричен бе Ивайло Калфин.

Той изрази готовност от българска страна да се продължи с преговорния процес за сключване на Спогодбата, предвид големия брой български граждани, които живеят и учат в САЩ, съобщават от пресцентъра на социалното министерство.

Според Калфин е необходимо да се осигури пълна прозрачност на преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) и да се направи оценка за въздействието на подобно споразумение в България. „Отворени сме към провеждане на дискусии и иницииране на по-голяма публичност, свързана с Партньорството. Съгласна съм, че има нужда от повишаване на публичността и бихме могли да инициираме поредица от събития в тази връзка", коментира препоръката Рийс.

Социалният министър запозна посланика с актуалните приоритети на министерството, свързани с предстоящата пенсионна реформа, намаляване на младежката безработица и подобряване на мерките за социално включване. Посланик Рийс прояви интерес към мерките за ограничаване на трафика на хора и реинтегрирането на неговите жертви, към подпомагането на децата в риск и към мерките за интеграция на бежанците. Двамата се съгласиха, че бедността и социалното включване се решават с конкретни мерки, които балансират правата и задълженията на гражданите. Според тях е притеснителен езикът на ксенофобия и разделение, който си пробива път в политическото пространство „Коментари от подобен характер от страна на политици са напълно неприемливи", категоричен беше Калфин.