Именик извади кръста в Сливен

В Ямбол богоявленския кръст за четвърта поредна година спаси Стефан Стефанов

Именник извади кръста от шадравана по време на Богоявленския ритуал в центъра на Сливен, съобщава slivenpress.bg.
20–годишният Йордан Георгиев скача за трети път, но днес се оказа най-бърз от всички. Младежът е студент по археология в Софийския университет. Той пожела на себе си, на своите близки и роднини и на всички именници преди всичко здраве. Празничният водосветът бе отслужен от отец Евгений.
За пръв път в Сливен, хванати през раменете, облечени в национални носии и със знамена в ръцете, 12 ентусиасти изиграха традиционното за този ден мъжко хоро. Под съпровода на гайди и тъпани, нагазили до колене в ледената вода, мъжете викаха бодро, а събралата се публика скандираше и ги окуражаваше. Близо стотина души се бяха събрали край импровизирания бент и станаха свидетели на първото мъжко хоро в града.
То започна в 11.30 ч., непосредствено след като отец Силвестър хвърли в река Новоселска богоявленския кръст. Той беше изваден от единствения, престрашил се да скочи в ледените води - Николай. След това, с кръста в ръка, младият мъж поведе хорото към реката.
В Ямбол пък за четвърта поредна година Стефан Стефанов спаси богоявленския кръст от река Тунджа, съобщава Радио „Фокус”-Сливен. 35–годишният военнослужещ от Сливен спаси кръста в съревнование с още петима ямболци. За първа година броят на желаещите да извадят символа на православието е толкова малък. Стефанов си пожела следващата година да извади отново светия кръст и да задмине Иван Димов, който получи богоявленския кръст, след като пет поредни години го спасява.