Старозагорци не бързат с подаването на данъчните декларации

Само един ентусиаст е подал декларация по интернет в първи ден на данъчната кампания

7 клиента подадоха данъчните си декларации през първия ден на данъчно-осигурителната кампания на 2015 г. в офиса на НАП в Стара Загора, съобщават от приходната агенция. Една декларация е подадена от физическо лице по интернет. Само за ден, 106 клиента са заявили, че започват дейност като самоосигуряващи се лица от 2015г.
Тази година годишните данъчни декларации са с нови и опростени формуляри. Изцяло нови са приложенията: за получени и предоставени парични заеми (приложение № 11) и за ползване на данъчни облекчения (приложение №10). Всички актуални формуляри на видовете годишни декларации са налични в офисите ни в Стара Загора и Казанлък.
Нов е и срокът за ползване на отстъпката от 5% от данъка за довнасяне. Лицата, който подадат декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. онлайн (с ПИК или електронен подпис), ще могат да платят по-малък размер на данъка за 2014г. Право на отстъпката имат лицата, които нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, към датата на подаване на данъчната декларация. Срокът за плащане на дължимият данък, независимо дали се ползва отстъпката, е 30 април 2015г.
Освен онлайн, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Безплатни формуляри са публикувани на www.nap.bg.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.
Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва кода за вид плащане - 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.