Тодор Тагарев: Не бива да очакваме от армията да решава задачите по границата

МВР трябва да намери начин да реши въпроса със своите вътрешни ресурси, според Тагарев

Идеята за участието на българската армия в опазването на границата с Турция не е добра и може да се превърне в сериозен външнополитически проблем, това е мнението на президента Росен Плевнелиев. Според бившия военен министър по времето на служебния кабинет на Марин Райков Тодор Тагарев трябва да е ясно, че според определената от закона организация е задача на Министерството на вътрешните работи, предаде БНР.

„В случая не можем да говорим за прехвърляне на отговорности. Когато загина служителят на „Гранична полиция”, вместо случаят да се анализира, изведнъж излезе тезата, че армията трябва да помага. Не би трябвало да е така. МВР трябва да намери начин да реши въпроса със своите вътрешни ресурси. Не би трябвало да очакваме от армията да решава такива задачи”, заяви Тодор Тагарев.

„Ако има необходимост от специфична способност, която само армията може да даде и тази необходимост е за кратко време, може тогава да се търси решение армията да даде такава способност, но това определено не е охрана на границата”, добави той.

Деница Сачева, един от доброволците, който работеше с бежанците, уточни, че връщането на бежанци от европейски страни отново у нас не трябва да ни изненадва.

„Въпреки че масово се успокояваше обществеността, че бежанците ползват страната ни транзитно, още тогава стана дума за Дъблинското споразумение и за това, че рано или късно някаква част от бежанците ще бъдат върнати обратно в България. Веднъж върнати тук със статут, те не могат да бъдат отново в центровете за настаняване и за тяхната ингерация ще трябва да се работи. Повече от година говорим за това, че е необходимо да има интеграционна програма. В момента оправданията са напълно излишни”, добави Сачева.