Гриша Ганчев на съд за данъчни престъпления

Крими

06-01-2015, 18:00

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Обвинителният акт е внесен в Спец съда, в последния работен ден миналата година

Гриша Ганчев отива на съд за данъчни престъпления по захарната афера от 2012 г., съобщи "24 часа".

Прокуратурата е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу шефа на "Литекс" и "Петрол" на 30 декември - последния работен ден за 2014 г. Освен бизнесмена са обвинени още 9 души, сред които и синът му Данаил.

От Специализираната прокуратура потвърдиха, че мегаделото вече е в съда, но отказаха подробности. "24 часа" се свърза с Татяна Дончева, адвокат на бизнесмена. Тя знае обвинението, но не е запозната със съдържанието. Според защитничката вероятно щяло да има големи разминавания от първоначалните обвинения. Материалите по делото тепърва ще бъдат предоставени на подсъдимите.

На 8 октомври Ганчев и още 6-има, обвинени в данъчни престъпления, са поискали делото да бъде вкарано в съда или прекратено, защото разследването тече повече от 2 г. С последните изменения на НПК обвиняемите имат право на това. От тази поправка вече се възползваха Алексей Петров, братя Чаргини и други прочути арестанти. 
Прокуратурата обвинява по захарната афера 10 души - с 3-ма повече от първоначалния брой за за участие в престъпна група за данъчни престъпления и за използване на сила или внушаване на страх при сделки. За престъплението законът предвижда от 3 до 10 г. затвор.

Синът на Ганчев - Данаил, и още 6-има бяха арестувани през май 2012 г. по обвинение в укриване на ДДС при сделки със захар. Сред задържаните бяха Милко Талев - шеф на фирма, купувала захар от заводите на "Литекс", както и изпълнителни директори в компанията на Ганчев. Първоначално обявената щета за бюджета от 200 млн. лв. се стопи до 198 хил. лв. След това в групата като ръководител бе обвинен и Ганчев. Той беше подведен под отговорност и за заплаха към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. 7-те задържани бяха освободени след няколко месеца.