Държавният дълг достигна близо 9,6 млрд. евро

Портфейл

06-01-2015, 17:29

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавният дълг нарасна с още 2,353 млрд. евро

Расте държавният дълг

Данните са към края на ноември, когато задълженията са се увеличили с близо 182 млн. евро

Държавният дълг в края на ноември е близо 9 милиарда и 600 милиона евро, обяви Министерството на финансите. По-голямата част от дълга е поета от външни пазари, като тенденцията ще се запази и през 2015 г., съобщи БНР.

През ноември държавният дълг се е увеличил с близо 182 млн. евро, което се дължи основно на две емисии с облигации на вътрешния пазар. По-голямата част от дълга ни е в евро и в лева, а задълженията в щатски долари са под десет на сто. От финансовото министерство отчитат, че и основната част от него е с фиксирани лихви.

Гарантираният от държавата дълг през ноември 2014 г. достига до 338,3 млн. евро, най-вече свързани с предприятия от секторите енергетика и транспорт.

От Министерството на финансите възнамеряват да поемат нов дълг на външните пазари в размер на 6,9 млрд. лева. Формата, валутата, матуритетът и обемите на трансакциите ще бъдат определени в зависимост от пазарната среда през годината. На вътрешния дългов пазар е предвидено емитиране на лихвоносни ДЦК с обща номинална стойност в размер на 950 млн. лв.

През годината ще бъдат предложени и съкровищни бонове. От финансовото министерство уверяват, че дълговата политика цели запазването на макроикономическата и фискалната стабилност на страната ни.