Мъртво море пресъхва с невиждано бързи темпове

Нивото на водата е спаднало с 3 см за по-малко от месец въпреки обилния дъжд

Мъртво море пресъхва с невиждано бързи темпове и може напълно да изчезне далеч преди най-черните прогнози, според които басейнът ще се изпари през 2050 г., предаде 24 часа, цитирайки „Дейли мейл”.

Тревожната тенденция е установена от изследователския център към центъра по хидрология в Израел. Оттам са измерили, че нивото на водата в най-соленото море в света е спаднало за по-малко от месец с 3 см въпреки обилните количества дъжд, паднали в региона.

„В момента в Израел вали обилен дъжд, който покачва значително водите на всички останали водни басейни. Водата в намиращото се наблизо езеро Кинерет се е покачила с 11 см. Необяснимо е защо това не се случва в Мъртво море”, заяви Ели Раз от изследователския център.

„Отдавна предупреждаваме, че всяка година нивото на водата в Мъртво море спада с около метър заради интензивната експлоатация на водите на река Йордан, която го захранва. За това допринася и наличието по бреговете му на многобройни изпарителни басейни, използвани за извличане на минерали”, продължава той.

Проекти от спасението му обаче не липсват, като през 2013 г. Йордания обяви, че съвместно с Израел и Световната банка в Париж ще построят канал, който да свърже Червено с Мъртво море. Чрез него щели да бъдат доставяни по 100 милиона кубични метра опреснена вода годишно, която ще се черпи от Червено море през залива Акаба и ще се обезсолява в завод в съседство.