Василева освободи директора на Басейнова дирекция – Пловдив

Причината е липсата на контрол при изпускането на яз. „Жребчево“

Директорът на Басейнова дирекция – Пловдив е освободен заради липса на контрол при изпускането на яз. „Жребчево“. Това заяви за Радио „Фокус“ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод залетите в началото на декември от водите на река Тунджа площи в землищата на Ямбол и Елхово.

„Действията на оператора на язовира – „Напиотелни системи“ – Сливен и Басейнова дирекция- Пловдив бяха предмет на проверка от Министерството на околната среда и водите и резултатите показаха, че от „Напоителни системи“ не са се съобразили с изричните указания и утвърдения график за режима на ползване на водите, а Басейнова дирекция – Пловдив не е упражнила контрол, не е санкционирала виновното поведение, не е отчела необходимостта да бъдат приведени в съответствие с указанията действията на операторите и не е наложила административни мерки“, обясни министър Василева.

Тя посочи, че проверките са установили, че от „Напоителни системи“ – Сливен не са се съобразили с указанието през месец ноември да се поддържа контролен обем на язовир „Жребчево“ в размер на 260 млн. куб. метра води, което е довело до това, че в началото на обилните валежи обемът на язовира е бил прекалено голям, така че впоследствие се е наложило изпускането на по-големи количества, които от своя страна причиниха превишаване на критичното ниво на реката и риск за населените места.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен