Германски специалисти ще реставрират „Свети Александър Невски"

Средствата ще са от ЕС и дарения

Германски специалисти ще реставрират патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски". Към момента документи с експертна оценка, план за работа и разбивки на дейностите на колективи, предвид спецификата на задачата, е подала само една фирма, която е и сериозен кандидат, съобщи вестник „Монитор“.

Парите за самата реставрация, укрепителните дейности и ремонта ще се набавят по европейски проекти. За тях обаче няма да кандидатства страната ни, а това начинание ще бъде предоставено на германската фирма.
Спонсори обаче вече са започнали да изпращат суми по дарителската сметка на „Свети Александър Невски". Патриарх Неофит е дарил 1000 лв., епископ Тихон и църковните настоятели също са внесли суми, но предпочитат да не ги обявяват. 1000 лв. е изпратила и пенсионерката Мария Николова. Средствата, събрани от кампанията на БНТ 2 „Да върнем блясъка на храма", са 43 000 лв. Така към момента в сметката за ремонта и реставрацията на патриаршеската катедрала има около 70 000 лв, които обаче са твърде малко за цялостната реставрация.

Очаква се в края на януари на свое заседание Светият синод да даде благословията си за ремонтните дейности.