Ярка комета прелита над България навръх Ивановден

Животът

07-01-2015, 12:28

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 20 март пък ни чака пълно слънчево затъмнение

Много ярка комета преминава през небето над България навръх Ивановден. Това каза в интервю за радио Пловдив директорът на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен - Николай Петров.

Кометата Лавджой ще премине днес максимално близо до Земята - на разстояние от около 70 млн. километра. Това означава, че небесното тяло ще бъде в най-ярката си фаза и ще може да бъде наблюдавана с бинокъл или малка телескопична тръба, обясни Петров.

Уникалното природно явление би се наблюдавало трудно с невъоръжено око заради силната ярка светлина на Луната, която на 5-ти януари премина във фаза Пълнолуние.

Кометата Лавджой се очаква да бъде една от най-ярките комети, които ще бъдат наблюдавани в небето над България за цялата 2015-та година.

Освен уникалната комета, настоящата година ще предложи на любителите на звездите и планетите нещо повече от обичайните метеорни дъждове. На 20 март ще има пълно слънчево затъмнение, което от България ще се вижда частично.

Между 40 и 50% от слънчевият диск ще бъде закрит от Луната около обяд българско време, обясни директорът на обсерваторията.

Друго впечатляващо явление ще e пълното лунно затъмнение на 28 септември, което ще може да бъде наблюдавано от територията на България.